Des de fa alguns anys els estats es varen adonar que els diners invertits en educació eren una bona inversió, ja que repercutien a la llarga sobre el progrés del país. Efectivament, una població ben preparada culturalment és capaç de produir més i millor.

És per tot això que els estats d'arreu del món han fet grans esforços per posar al dia els seus sistemes educatius i per escolaritzar tota la seva població. Alguns, per exemple com  la Unió Índia, han utilitzat la televisió via satèl·lit per poder arribar a tota la població en edat escolar, ja que no tenen prou personal per impartir les classes

Malgrat els esforços, la taula següent és ben significativa:

Població adulta del món (més de 15 anys)

ANY

TOTAL

(milions)

ALFABETS

(milions)

ANALFABETS

(milions)

%

1950

1579

879

700

44,3

1960

1869

1134

735

39,3

1970

2287

1504

783

34,2

S´observa que a mesura que passen els anys i augmenta la població la taxa d'analfabets decreix; això és un bon senyal, encara que enfosquit perquè en el nostre planeta cada dia és major el nombre d'analfabets. Els esforços per escolaritzar la població no poden contrarestar el fort creixement demogràfic.



En un món on gairebé tot es fa per ordinador, on l'avió i l'automòbil s'han convertit en objectes d'utilització rutinària, hi ha una quarta part de la població gue no sap Ilegir ni escriure. Han de passar molts anys encara perquè l'analfabetisme deixi d'ésser un dels principals problemes del nostre planeta.