ESPOLLA, EL ROMÀNIC I ELS DÒLMENS

Sortim de la plaça de l'Albera, i seguim la pista que va a Banyuls.
Passem davantde la font de Cadacàs(25min.), i més enllà el molí del Prat(30min.). Poc després del mas Girarols(40min.), deixem la pista i agafem a l'esquerra un sender que passa pels dòlmens de Girarols I(1h00), Girarols II, l'antiga fita de Baussitges i el dòlmen del puig Balaguer(1h15min).
Baixem cap a la capella romànica de St.Genís d'Esprac(1h55min.) i la ribera de St.Genís. La remuntem per una pista fins a un pont que travessem. Continuem per la pista que fa giragonses. A l'últim revolt abans del mas Roig, agafem a l'esquerra una altra pista que puja cap a la capella preromànica de St.Martí de Baussitges(2h25min.). Seguim sempre aquesta pista. Poc després d'una tanca(3h00), hi ha una forta baixada i passem pel costat del dòlmen de la Font del Roure(3h20min.). Sempre seguint aquesta pista anem a la font de la Verna(4h00). Aquí deixem la pista, per trobar, per un corriol a l'esquerra, el dòlmen d'Arreganyats(4h15min.).
Baixem al còrrec, el travessem, i remuntem per retrobar la pista.
Ens condueix al trencant(4h50min.) d'on surt el camí vell que porta als Vilars. Després d'aquest trencant, i a més d'un centenar de metres, un corriol a l'esquerra ens porta al dòlmen de Morelles(5h00). Tornem a la pista i al trencant per agafar el camí vell que baixa al veïnat dels Vilars(5h20min.). A partir d'aquí seguim la carretera fins a Espolla(5h40min).